Zobni aparati za otroke s krivimi zobmi

Zobni aparati

Zobni aparati so nujen pripomoček vseh otrok ter najstnikov, ki jim zobje ne zrastejo ravno, ampak izberejo svojo pot in tako ne ustvarijo lepega pogleda na otroški nasmeh. Otroci se seveda upirajo nošenju zobnega aparata, ker je to precej boleč način izravnave. Otroška usta se morajo privaditi na žice ter na zvezdice. Na začetki je potrebno privajanje na natančno in zahtevno krtačenje zob. Tudi prehranjevanje ni več tako enostavno kot je bilo prej.

Zobni aparati tako razumljivo niso najboljši prijatelji najstnikov, ki si želijo svobode in uživanja. Nikakor pa si ne predstavljajo vsakodnevnega večkratnega umivanja zob, skrbnega izbiranja hrane ter odrekanja trdim sladkarijam. Vsekakor jim moramo z dobro mero potrpežljivosti razložiti, da se jim bo nošenje zobnega aparata kmalu obrestovalo, saj bodo imeli lepe ter ravne zobe, ki jih jim bodo vsi zavidali.

Zobni aparati ne smejo postati nočna mora otrok, temveč njihovi prijatelji. Starši lahko pozitivno vplivajo na nošenje zobnega aparata s pozitivnimi spodbudami ter primernimi komentarji. Že v dveh letih si bodo namreč izredno hvaležni, saj bodo njihovi otroci imeli lep in sijoč nasmeh.

Ekstrakcija zob pri bolečinah

Ekstrakcija zob je poseg, za katerega se dober zobozdravnik le redko odloči. Pomembno je, da dobro preveri stanje v pacientovih ustih in ne predlaga ekstrakcije ov prvi zagati. Nekatere težave se dajo, čeprav izgledajo na prvi pogled nerešljive, z veliko dobre volje in dela tudi sanirati. To je bistvenega pomena, saj so zobje naše bogastvo in jih moramo skrbno paziti ter se truditi, da jih ohranjamo lepe in zdrave.

Ekstrakcija zob bo torej prišla v poštev le v primerih, da je zob popolnoma nefunkcionalen. Na primer v primeru, da se nam krona popolnoma okruši zaradi plombe ali pa da ima zob resnično uničeno živčevje. Takrat se zobozdravnik po posvetu s kolegi odloči, da bo zob žal moral zapustiti ustno votlino.