Urejanje parkovnih površin 

rider kosilnica

Večje površine travnatih zaplat potrebujejo redno nego, da ostane trava lepa in gosta. Tako se tudi prepreči, da bi se travnik zaplevelil, kar je zlasti pomembno pri negi parkov in golf igrišč. Ker je redna košnja prvo pravilo lepo urejenih zelenic, je potrebno najti način, kako bomo čim hitreje pokosili čim večjo površino, na kateri raste trava. 

Za uporabo na večjih površinah trave se priporočajo vrtne kosilnice in vrtni traktorji, ki imajo čim bolj širok odkos trave. Vrtni traktorji so standard za košnjo takih zelenic, vendar se pri njih večkrat pogreša večja okretnost, s kateri bi lažje dosegli robove in ožje predele zelenic. Zato se za košnjo parkov večkrat uporablja rider kosilnica. Tovrstna kosilnica je zelo podobna vrtnemu traktorju, le da ima nekoliko drugačno postavitev koles in kosilnih elementov.

Rider kosilnica ima površino za košnjo pripeto na sprednjo stran vozila, s čimer se lažje doseže obrobne kotičke vrtov. Kolesa za pogon imajo tako bistveno krajšo medosno razdaljo, kar rider kosilnica s pridom uporablja za zagotavljanje zelo majhnega obračalnega kroga. Marsikateri model rider kosilnice omogoča celo obračanje na mestu, kar zelo olajša košnjo večjih površin trave tam, kjer so prisotne mnoge ovire. 

Za domačo uporabo je rider kosilnica primerna le tam, kjer se kosi res velike površine. Pri manjših površinah se dosti bolj splača namestiti robotsko kosilnico, kot je na primer Husqvarna automower 105. Tovrstna robotska kosilnica omogoča košnjo povsem brez prisotnosti uporabnika, le nameščena mora biti pravilno. Ker je Husqvarna automower 105 precej majhna kosilnica, lahko brez težav kosi tudi ozke predele med grmičevjem in drugimi ovirami na vrtu. Kot vse robotske kosilnice se tudi Husqvarna automower 105 po izpraznitvi akumulatorskih baterij povsem sama vrne na polnilno postajo in jih tam napolni ter nato nadaljuje s predvidenim programom košnje.