Uporaba akumulatorja za napajanje električnih naprav

topla akumulatorji

Akumulator je zelo uporaben v primeru, da nimamo stalnega dostopa do električnega omrežja, pravzaprav pa si lahko s takšno opremo pomagamo vedno, ko želimo brez omejitev napajati kakšne električne naprave. Brez pomena bi bilo naštevati vse situacije, v katerih se takšna funkcionalnost izkaže za veliko prednost. Ni pa odveč opomniti, da je treba v vsakem primeru izbrati kakovosten akumulator, ki bo svojo nalogo zanesljivo opravil. Ne gre namreč za igrače, temveč za zbiralnike energije, ki lahko ob nepravilni uporabi celo eksplodirajo!

Za zanesljive veljajo akumulatorji priznanih znamk, to so recimo Topla akumulatorji, ki so zelo priljubljeni predvsem med tistimi, ki uporabljajo te akumulatorje v vozilih. So pa Topla akumulatorji vsestransko uporabni tudi za napajanje drugih naprav, če jih znamo pravilno uporabiti. Običajno gre za 12-voltne akumulatorje, ki jih lahko uporabimo za napajanje razne električne opreme, od porabnikov, ki zahtevajo 12-voltno napetost, do tistih, ki delujejo na izmeničnem toku pri bistveno višji napetosti.

Ker Topla akumulatorji oddajajo le 12-voltno napetost, oziroma v nekaterih primerih tudi 24 voltov, bo treba za napajanje zahtevnejših porabnikov uporabiti razsmernik. Gre za napravo, ki enosmerni tok iz akumulatorja pretvori v izmeničnega in tega oddaja pri višji napetosti. Razsmernik je ključna naprava, ki omogoča napajanje zahtevnejših porabnikov. Določa sicer tudi zmogljivost takšnega sistema, tako da na akumulator ne moremo priklopiti kar vsake naprave. Zmogljivejši razsmernik omogoča bistveno več svobode pri tem, a povsem brez omejitev vseeno ne bomo. Pričakujemo lahko zmogljivosti do 1000 W, lahko tudi več ali pa bistveno manj, odvisno od tega, kakšen razsmernik izberemo. Običajno imajo te napravice tudi mnoge druge uporabne funkcionalnosti, na primer neposredno napajanje preko 12-voltnega izhoda, morda celo pretvorbo v 5-voltno napetost in napajanje preko USB izhoda in podobne zadeve. Gre torej za pomembno napravo, ki jo je treba pozorno izbrati, če želimo akumulator uporabiti za napajanje drugih naprav.