Učinkovita uporaba sodobnih kurilnih naprav

Dimniški sistemi

Pri kurjenju v sodobnih stanovanjih uporabljamo napredne kurilne naprave, ki ponujajo zelo prepričljive učinke. Pogosto so to naprave, ki brez težav ogrevajo celo stanovanje, včasih pa izberemo tudi manjše naprave, ki skrbijo za prijeten ambient in prav poseben vtis. Ob tem poznamo še celo vrsto drugih kurilnih naprav, ki imajo tudi druge namene, recimo krušne peči za pripravo hrane. Vsem tem napravam pa je pri kurjenju lesa in drugih goriv skupno to, da proizvajajo dim in pline, ki jih moramo učinkovito odvajati. Le tako lahko zagotovimo dobro delovanje opreme in predvsem varno kurjenje.

Dimniški sistemi

Predvsem so za učinkovito odvajanje dima zaslužni napredni dimniški sistemi. Ni treba, da so zelo kompleksni, morajo pa biti premišljeno oblikovani, da lahko ponudijo kar najboljši učinek. Odvajanje dima je lahko povsem naraven proces, saj se vroč dim sam dviga in ga ni težko speljati skozi dimnik. Uporabiti moramo kakovostne materiale in vse potrebne elemente v takšnem sistemu, gotovo pa lahko ob pestri ponudbi kosov na tem področju najdemo vse, kar potrebujemo za dober dimnik. Kakovostna oprema ponuja zelo dober učinek, če z njo izdelamo dobro načrtovan sistem. Odvajanje dima in škodljivih plinov bo delovalo brezhibno, dimnik pa bo svojo nalogo brez težav opravljal tudi na dolgi rok. To je velika prednost skrbno načrtovanih sistemov – ni jih treba pogosto vzdrževati in pregledovati, računamo lahko na to, da bodo odlično delovali na dolgi rok.

Drugi element kurilnega sistema

Sami dimniški sistemi prevzamejo večino odgovornosti za odvajanje dima, ne morejo pa sami zagotoviti dobrega učinka pri uporabi kurilnih naprav. Potrebujemo še nekaj dodatne opreme. Predvsem moramo urediti okolje, ki spremlja kurilne naprave. V nekaterih primerih so nepogrešljive šamotne plošče ali opeke, s katerimi izdelamo učinkovit sloj materiala za postopno sproščanje toplote v prostor. Poleg tega pridejo v poštev še mnogi manjši elementi in dodatni pripomočki.