Troslojni dimnik je izdelan iz treh različnih elementov

Troslojni dimnik

Različno visoki dimniki, iz katerih v zimskih mesecih izhaja dim, so lahko izdelani iz različnih materialov. Ne glede na to, pa je za čim bolj kakovostno zgorevanje pomembno, za kakšen dimniški sistem se odločimo. Troslojni dimnik je vsekakor najboljša izbira, če želimo doseči, najbolj optimalne izkoristke ogrevanja trdih, tekočih in plinastih goriv.

Troslojni dimnik je tako lahko izdelan iz inox pločevine, ali pa iz šamota. Bistveno pri tem je, da je troslojni dimnik izdelan iz treh različnih elementov. Zunanje ogrodje je plašč iz lahkega betona, v notranjosti pa je tuljava iz ognje odpornega šamota. Med obema tema elementoma je izolacija iz kamene volne. Če je troslojni dimnik iz inoxa, potem so elementi izdelani iz nerjaveče inox pločevine, ki prav tako nudi odlične toplotno izolacijske lastnosti. Je že res, da je izdelava troslojnega dimnika dokaj enostavna, pa vendar ni to delo, ki bi ga znal opraviti prav vsak zidar.

Obnova dimnika je nujna pri dotrajanih dimnikih

Če je vaš dimnik star in dotrajan, potem ste verjetno že opazili, da ni več tako učinkovit kot pa je bil pri izgradnji. Vendar pa to ni edina težava, ki se pojavi pri obrabljenih dimnikih. Bolj pomembno je to, da takšni dimniki predstavljajo večjo nevarnost za morebitni požar, saj lahko v njem pride do iskre in saje se lahko vnamejo. Dejstvo je, da dotrajani dimnik ne more več zadrževati ognja ali dima, zato postane nevaren in obnova dimnika je v tem primeru nujno potrebna.

Kakšna naj bo obnova dimnika, je odvisno od njegove dotrajanosti. Najbolj enostavna je, da se v obstoječi dimnik vstavi inox dimna cev oziroma tuljava. Čeprav je ta rešitev zelo elegantna, pa vam priporočamo, da se je ne lotevate sami, ampak naj to opravi izbrani ponudnik, ki vam bo tudi svetoval, ali je takšna obnova dimnika v vašem primeru zadovoljiva.