Senčila kot notranja oprema bivalnih prostorov

senčila

V grobem ločimo zunanja in notranja senčila. Naštete kategorije se nanašajo na stran okna, s katere so nameščena izbrana senčila. Notranje rešitve so večkrat bolj elegantne, zlasti pa bolj enostavne za upravljanje in vzdrževanje. Tudi z estetskega vidika so zavese, žaluzije in notranji roloji zelo prilagodljive senčilne rešitve, s katerimi je mogoče dodati stil in dušo vsakemu prostoru posebej.

Plise zavese so precej nova iznajdba med senčili. Gre za zavese, ki se zlagajo v harmoniko, izdelane pa so iz tršega in bolj obstojnega materiala. V primerjavi z običajnimi zavesami imajo plise zavese kar nekaj pomembnih prednosti. Ker so fiksirane z ojačanimi najlonskimi vrvmi, ne morejo prosto plapolati v vetru, hkrati pa zavzamejo manj prostora. Manjša skupna površina in antistatični materiali omogočajo, da so plise zavese kar se da dolgo brez prahu, saj ga odbijajo. V primerjavi z običajnimi zavesami to pomeni, da se v prostoru nabira precej manj prahu. To je zlasti pomembno za alergike, ki morajo biti čim manj izpostavljenimi hišnemu prahu in pršicam. Hkrati pa imajo tovrstna senčila po navadi še tanko naparjeno kovinsko prevleko na zunanji strani, ki omogoča zelo učinkovito odbijanje sončne svetlobe in s tem zaščito pred pregrevanjem.

Način zlaganja plise zaves je podoben kot pri žaluzijah, s tem da se te zlagajo v harmoniko. To omogoča, da so plise zavese tudi izvrstna podlaga za različne barvne odtenke in poslikave. Obenem lahko primerno izbrane plise zavese tudi zelo zatemnijo prostor, saj so nameščene tik ob oknu. Kljub temu pa je izbor zaves izredno velik; lahko dobimo prosojne, polprosojne, barvne ali vzorčaste, ki še dodatno polepšajo notranjost prostorov. Ker se jih zelo enostavno priredi vsem velikostim in oblikam oken, so te zavese postale najpogosteje izbrana notranja senčila, ki jih dandanes srečujemo povsod, od poslovnih prostorov do domačih stanovanjskih hiš in drugih objektov.