Rekuperator zraka je bistven za naše zdravje

rekuperator zraka

Rekuperator zraka je naprava, ki omogoča izmenjavo zraka iz notranjosti prostora. Ko se notranji zrak zasiči, ga bomo s pomočjo rekuperatorja odvedli iz prostora. Rekuperator pa bo poskrbel, da bo svež zrak, ki bo prišel v notranjost toplejši, kot je zunanje ozračje, saj ga bo segrel z močjo notranjega zraka. Tako prostora s prezračevanjem ne bomo ohlajali in si ne bomo ustvarjali nepotrebnih izgub.

Rekuperator zraka bo zrak segrel le na določeno temperaturo, a vsekakor bo pozimi toplejša, koto zunanje temperature. S tem nam zraka, ki bo prišel v prostor ne bo potrebno na novo segrevati. Dodati mu bomo morali le tistih nekaj stopinj razlike, kar pa se v celotnem prostoru ne bo poznalo.

Rekuperator zraka v prezračevalni napravi torej poskrbi, da dobimo v prostor vedno zadostno količino svežega zraka s primerno temperaturo. Pozimi zrak segreje, poleti pa ohladi. V vsakem primeru ustvari optimalne pogoje za bivanje.

Prezračevalni sistemi skrbi da naši prostori zadihajo

Prezračevalni sistemi so postali v zadnjih letih nujen element vsake na novo zgrajene hiše. Če so zgradbe v preteklosti vedno dihale, saj materiali niso tako močno tesnili, dandanes ni več tako. Z napredkom so proizvajalci ustvarili gradbene elemente, ki so povzročili, da hiše niso več dihale. Tako pa se je v njih začela nabirati vlaga, ki je hitro prešla v plesen. S tem pa je uničila stene, tla in tudi pohištvo novega doma.

Prezračevalni sistemi morajo biti nameščeni, da zrak v stanovanju ni zatohel in da vsebnosti vlage niso previsoke. Človek bi moral vsakodnevno vdihniti veliko svežega zraka, saj bi se tako bolje počutil ter bi poskrbel za svoje zdravje. Žal pa smo dandanes veliko preveč časa v pisarnah ter v zaprtih prostorih, zato je bistvenega pomena, da je zrak znotraj zgradb optimalen. To lahko priskrbimo z dobrimi prezračevalni sistemi, ki jih lahko namestimo v posamezen prostor.