Različne ploščice za uporabo v kopalnici

Talne keramične ploščice 2

Različne ploščice za uporabo v kopalnici
V kopalnici je pametno uporabiti ploščice, ki se dobro soočajo z visoko vlago in neposrednimi curki vode. To sicer dobro opravi praktično vsaka keramika, a splača se uporabiti izdelke višjega ranga, ki ponujajo zelo dobro izkušnjo. Izbira morda ne bo enostavna, saj je ponudba na tem področju kar pestra, na voljo so različne kopalniške ploščice, ki ponujajo različne učinke. Dobro moramo poznati svoje potrebe in predvideti razmere v prostoru, da z izbiro pravih ploščic dosežemo kar najboljši učinek.

V poštev pridejo stenske in talne keramične ploščice. Že ta delitev prinaša nekatere razlike, saj imajo ploščice na stenah in na tleh različne naloge. Gre sicer za primerljive materiale in tudi nekatere skupne funkcije, a v praksi so opazne tudi mnoge razlike. Talne keramične ploščice so recimo bolj obremenjene in morajo biti pripravljene na razne udarce, padce in druge vplive. Običajno so tudi večje, kar je veliko bolj prijetno pri uporabi, pa tudi lažje pri polaganju ploščic. Na voljo je pestra selekcija talnih ploščic, med katerimi najdemo takšne, ki so prilagojene prav uporabi v kopalnici. Kopalniške ploščice namreč postavljajo nekatere posebne pogoje. Ne samo talne, temveč tudi stenske – te so primarno namenjene zaščiti pred vlago in vodo, kar je sicer nekoliko enostavnejša naloga, a vseeno moramo izbrati dobre ploščice.

Tako stenske kot talne keramične ploščice so na voljo v različnih oblikah za različna okolja. V nekaterih primerih se bodo dobro obnesle praktično vse kopalniške ploščice, če ne izbiramo ravno v najnižjem cenovnem rangu. V nekaterih primerih pa potrebujemo prilagojene ploščice, ki so pripravljene na posebne izzive. To recimo velja za kopalnice, v katerih pričakujemo velike temperaturne spremembe in redno nihanje vlažnosti, predvsem če bo prišlo tudi do zmrzovanja. Včasih pridejo v poštev le vrhunske kopalniške ploščice, ki jih moramo posebej izbrati glede na specifične zahteve.