Prezračevanje hiše z odličnim izkoristkom

Prezračevanje hiše 2

V sodobnih hišah želimo pogosto doseči kar najboljši izkoristek energije, ki jo porabljamo za vzdrževanje prijetnega in udobnega bivalnega okolja. Med največjimi porabniki so gotovo ogrevalni sistemi, ki jih uporabljamo za vzdrževanje ustrezne temperature v stanovanjskih prostorih, poleti pa želimo prostore tudi hladiti. Oboje je zelo zahtevna naloga, ki zahteva kar nekaj energije, zato gotovo ne želimo tolerirati izgub. Do teh pa neizogibno pride, če želimo ob tem zagotoviti tudi učinkovito zračenje prostorov. Za prezračevanje hiše moramo zato uporabiti sistem, ki ponuja kar najboljši izkoristek. Ne moremo preprosto odpirati oken, prav tako ne pridejo v poštev sistemi, ki odpadni zrak preprosto spuščajo v okolje skupaj z vso energijo, ki uhaja z njim. 

Najboljša izbira je sistem z rekuperacijo. Tak sistem ima poseben rekuperator zraka, ki skrbi za pridobivanje energije iz odpadnega zraka. Pri zračenju stanovanjskih prostorov želimo v stanovanje vnesti svež zrak, iz njega pa odvajamo predihan zrak, ki je običajno toplejši – odpadni zrak ima torej tudi večjo energijo, ki bi jo bilo škoda enostavno zavreči. Rekuperator zraka z izmenjevalcem toplote pridobiva energijo iz odpadnega zraka, nato pa to dodaja svežemu zraku, ki ga dovajamo v stanovanje. Na ta način lahko dosežemo izvrsten učinek, ki se najprej pokaže v odlični izkušnji, na dolgi rok pa tudi v impresivnem izkoristku energije in v prihrankih pri ogrevanju oziroma hlajenju. Dober sistem lahko izkoristi kar 90% energije iz odpadnega zraka, kar pomeni opazno razliko pri ogrevanju in hlajenju. Seveda za to potrebujemo dobro opremo, predvsem rekuperator zraka, zato bo treba morda pripraviti tudi nekoliko večjo finančno investicijo. Lahko pa pričakujemo zelo dober rezultat pri dolgoročni uporabi.

Prezračevanje hiše z rekuperacijo ima številne prednosti, ki jih ne gre zanemariti. Ne ponuja le dobrega izkoristka energije, temveč predvsem odlično izkušnjo pri bivanju v prijetnem stanovanju s svežim zrakom.