Prekrivanje streh s strešnimi kritinami

Prekrivanje streh s strešnimi kritinami

Glinena strešna kritina je v slovenskem prostoru standard pri prekrivanju streh. Pri tem pa obstaja veliko variant oziroma oblik, ki so po navadi značilne za posamezne lokalne regije. Na Primorskem se tako največ uporablja glinena strešna kritina v obliki korcev, ki dobro ščitijo pred vdorom vode, na njih pa ponekod dodajo kamne za zaščito pred burjo. Zlasti v Vipavski dolini je tak način prekrivanja streh zelo razširjen, in to kljub temu, da danes na vetrovnih krajih strešne opeke po navadi trdno pritrdijo na ogrodje. Kamni na strehi so tako marsikje le še za okras in tako pripomorejo h značilnemu videzu in s tem identiteti kraja, kjer je postavljena hiša.

V nekaterih nemških pokrajinah, pa tudi po Sloveniji, so zelo priljubljeni tudi polkrožni strešniki, ki dajo strehi prav poseben značaj. V veliki večini pa je glinena strešna kritina predvsem funkcionalno oblikovana, tako da čim bolj nalega sama nase in s tem ni potrebna posebna pritrditev strešnikov na leseno podlogo strehe. Take strehe najdemo povsod po svetu, a so vsekakor omejene na zmerno topli podnebni pas, kjer so padavine relativno pogoste. V bolj vročih predelih pa prevladujejo ravne strehe, ker ne rabijo toliko ščititi hiš pred padavinami.

Za boljšo izolacijo hiše pa strokovnjaki priporočajo salamander okna, ki ponujajo vrhunski dizajn po dostopni ceni in imajo zelo ugodne koeficiente prehajanja toplo te. Okna namreč zasedajo velik del zunanjih površin v bivalnih prostorih in ravno zato dobra salamander okna bistveno pripomorejo h dobri izolaciji hiše. Ponudniki za salamander okna poudarjajo, da se pri oknih ne splača varčevati, ker je to po navadi le enkratna naložba. Škoda bi bilo, da bi zaradi slabih oken trpeli energetske in toplotne izgube. Tudi trajnost slabih oken je vprašljiva in poceni okna ne zdržijo dovolj dolgo, da bi bila njihova montaža sploh smiselna.