Prednosti dražjih toplotnih črpalk

toplotne črpalke za ogrevanje

Načeloma je za toplotne črpalke za ogrevanje cenik kar visok, vsaj v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. A dražja oprema ima svoje prednosti. Ne mislimo le na dražje modele toplotnih črpalk, ki se uporabljajo v sodobnih stanovanjih, temveč tudi na dražje izvedbe, ki so posebej zasnovane tako, da lahko ponudijo neprekosljivo zmogljivost in druge odlike, ki so v nekaterih situacijah veliko bolj pomembne od ugodne cene. Tako za toplotne črpalke za ogrevanje cenik ni vedno glavni dejavnik, ki odloča o izbiri. Če potrebujemo zelo zmogljivo opremo za kakšne posebne namene, se na ceno ne bomo preveč ozirali.

Toplotna črpalka voda voda

Najboljšo izkušnjo zelo zahtevnim uporabnikom gotovo ponuja toplotna črpalka voda voda. Ravno ta namreč slovi po visoki zmogljivosti, ki jo potrebujemo za ogrevanje kakšnih večjih prostorov in objektov. Predvsem pa ima toplotna črpalka, ki kot vir energije koristi podzemno vodo, prednost v tem, da zagotavlja zelo zanesljivo ogrevanje v vseh pogojih, tudi če so zunanje temperature konstantno globoko pod ničlo. Podzemna voda ima namreč stalno temperaturo in veliko energije, ne glede na vreme.

Seveda pa ima toplotna črpalka voda voda tudi nekatere pomanjkljivosti, predvsem to, da moramo imeti dostop do podtalne vode. V poštev pride torej le v ustreznem okolju, kjer lahko izvrtamo vrtino do podtalnice. Za to potrebujemo tudi razna dovoljenja, tudi dovoljenje agencije za okolje, poleg tega bo treba opraviti zahtevna gradbena dela. To pomeni, da je za te toplotne črpalke za ogrevanje cenik precej dražji kot za cenejše izvedbe. Je pa cena upravičena z visoko zmogljivostjo in zanesljivim delovanjem na dolgi rok, na to opremo se lahko zanesemo tudi pri ogrevanju kakšnih večjih prostorov v zahtevnih razmerah.

V nekaterih primerih je toplotna črpalka voda voda torej idealna rešitev, ki praktično nima konkurence. Jasno pa ne pride v poštev v prav vsakem primeru.