Popravila terenskih viličarjev

servis viličarja

Terenski viličarji so skupina viličarjev, ki je namenjena za delo na prostem. V bolj grobih pogojih je tudi obraba delov večja in terenski viličar mora biti zato narejen še bolj robustno. Zlasti pa je med navadnimi in terenskimi viličarji bistvena razlika že v samem dizajnu stroja.

Terenski viličar je lahko ojačana in povečana oblika viličarja, kakršnega bi našli v notranjih skladiščih. Tovrstne viličarje se veliko uporablja v lesno predelovalni industriji, saj so zelo primerni za zunanjo uporabo. Bolj robustna kolesa s širšimi gumami in globokim profilom dodajo nujno potreben oprijem tal, motor na dizelski pogon pa omogoča učinkovito premikanje po neravnem terenu in zadosti moči za dvigovanje težkih bremen. Servis viličarja za terensko uporabo se mora izvajati dovolj pogosto, sicer se lahko zgodi, da kakšen del preprosto odpove. Mnogi gibalni deli terenskega viličarja so preračunano zamenljivi po določenem številu ur. To dejstvo je potrebno upoštevati, in to tudi takrat, ko določen del izgleda še v redu. Le tako se lahko z gotovostjo izognemo kritičnim zlomom viličarja na delih, pri katerih bi lahko prišlo do zvračanja tovora in s tem velike nevarnosti za voznika in pomagače okoli viličarja. Zato je servis viličarja za terensko rabo še kako pomemben.

Obstaja pa še druga oblika viličarja za terensko rabo. To je terenski viličar s teleskopsko roko, ki se uporablja za dvig bremen na velike višine. Taki viličarji imajo poleg koles še stabilizatorske noge, ki jih pri uporabi raztegnejo ter uprejo v tla. Te noge omogočajo veliko večjo stabilnost pri prekladanju težjih bremen na velikih višinah. Veliko višja je tudi teleskopska roka za prenašanje tovora. Ker se zloži sama vase, pripomore h kompaktnim meram zloženega viličarja. Servis viličarja se mora opraviti na predpisani interval oziroma število opravljenih delovnih ur, med katerimi je viličar v pogonu.