Nostalgično veselje ob zimskih večerih

kaminske peči na drva 2

Ko je v zadnjem stoletju bliskovito napredovala znanost in tehnologija, se je mnogim zazdelo, da bo večina vsakdanjih predmetov, ki so jih uporabljali naši stari starši, kmalu za nekdaj izginila. Ko so na primer avtomobili postali zelo dostopni, bi si lahko mislili, da ljudje več ne bodo vzrejali konj, saj jih nihče več ne bo potreboval za prevoz. Kljub temu lahko vidimo, da se na podeželju še vedno ogromno ljudi ukvarja s konjerejstvom, saj jim to prinaša posebno veselje, čeprav od tega ni več tako neposredne koristi, kot je bila nekdaj. Podobno velja za kaminske peči na drva, za katere dandanes, ko poznamo toliko bolj učinkovitih in bolj avtomatiziranih načinov ogrevanja, morda sploh več ne bi pričakovali, da bodo še obstajale. 

Kljub temu kaminske peči na drva niso bistveno izgubile na priljubljenosti. Čeprav imamo v svojih domovih večinoma ogrevanje na plin, olje ali s toplotno črpalko, pa se vseeno mnogi odločajo, da bodo v središče svoje hiše namestili tudi kamin. Če je bila nekoč glavna naloga kamina ogrevanje, pa je v mnogih domovih to danes le postranska naloga. Kamin v svojo dnevno sobo običajno postavimo zato, ker nam že takrat, ko v njem ne plamtijo prijetni zublji, v srca prinaša neko nostalgično toplino. 

Boste isti učinek dosegli z radiatorjem?

Če čez leto kaminske peči na drva služijo kot nekakšen nostalgičen okras, pa je glavni razlog, da jih nameščamo v naše domove, seveda tisti zimski večer, ko se bo po dolgem dnevu, polnem zimskih radosti, cela družina vrnila domov, kjer bo oče v kaminu zakuril pripravljena polena in vzbudil prijetne zublje, ki bodo počasi odtajali zamrznjene prstke njegovih otrok. Seveda bi enako funkcijo brez težave opravil tudi katerikoli radiator, v katerem se pretaka vroča voda, vendar pa nam kamin ob tem prinese še veliko večjo veselje in nepopisen občutek domačnosti.