Namestitev oken v stanovanjske stavbe

montaža pvc oken

Okna so zelo pomemben del vsake stavbe, saj omogočajo sončni svetlobi dostop do notranjih prostorov. Materiali za izdelavo okenskih površin morajo biti prozorni. Ljudje so prve oblike stekla, primernega za zasteklitev iznašli že zelo dolgo časa nazaj. Kar nekaj časa pa je moralo preteči, da smo prišli do današnjih funkcionalnih oken, ki poleg prepustnosti svetlobe ponujajo še mnogo več. Že možnost odpiranja oken nikakor ni samoumevna, temveč je bilo potrebno razviti mehanizme, ki so to omogočali. Glavna prednost sodobnih oken pa je seveda v tem, da kljub stiku z zunanjim zrakom in relativno tanki površini steklenega vložka sodobna okna izolirajo notranjo maso zraka od zunanje. Tako je pozimi ali poleti v stanovanju bistveno bolj prijetna klima, ki bi jo brez izolacijskih oken zelo težko dosegali. Montaža pvc oken upošteva vse prodobitve, ki so jih ljudje dosegli skozi stoletja razvoja tehnologije oken.

Vsaka montaža pvc oken se prične z izmero odprtin, kjer jih bomo namestili. Odprtine morajo imeti nekaj prostega prostora, vendar čim manj. S pomočjo kovinskih zakovic se montaža pvc okna vrši neposredno na površino zidakov. Ti poskrbijo za stabilnost, še dodatno pa se prazne prostore med oknom in zidaki zatesni s posebno tesnilno peno, ki je narejena iz poliuretana. Ta pena se dokaj hitro razširi in omogoča še bolj trdno učvrstitev, hkrati pa tudi zelo dobro izolira.

Montaža pvc okna se po zaključnem zunanjem delu nadaljuje. Potrebno je namestiti še notranji okvir okna, ki se bo odpiral. Montaža pvc okna na notranji strani pa je precej bolj enostavna, saj se okvir le privije na že narejene nosilce zunanjega okvirja. Okno je potrebno nato še nastaviti in namazati, da so vse finese pod pravimi nastavitvami in se krilo gladko zapira in odpira. Montaža pvc okna je s tem končana.