Kateri papir za ploter?

Inkjet foto papir

Tiskanje s ploterjem je pogosto namenjeno izvedbi zahtevnih projektov, ki morajo ponuditi brezhiben končni rezultat. To pomeni, da moramo biti zelo pozorni že pri izbiri osnovnih materialov, tudi papirja. Čeprav papir za ploter pogosto izbiramo kar na podlagi cene, gre v resnici za zahtevnejšo odločitev, ki lahko ključno vpliva na celotno izkušnjo pri tiskanju, kot tudi seveda na kakovost končnega rezultata. Res je, da gre le za enega izmed vplivov, a pri zahtevnejših projektih, ki morajo biti brezhibni, lahko že en dejavnik pokvari rezultat.

Za tiskanje zahtevnih barvnih motivov pride v poštev inkjet foto papir. Ploterji so večinoma brizgalni tiskalniki, kot so brizgalni v veliki večini tudi tisti tiskalniki, ki primarno služijo tiskanju barvnih motivov, na primer fotografij. Ker se tudi na večjih formatih pogosto tiskajo zahtevnejši barvni motivi, je treba izbrati papir, ki kar najbolje odgovarja specifikam brizgalnega tiskanja. Inkjet foto papir je prava izbira v tem primeru, saj nudi idealno površino za zvesto preslikavo digitalnega motiva na papir. Ponuja ustrezno vpojnost in preprečuje mešanje barvnih pik, hkrati zagotavlja odličen izkoristek ločljivosti, ki jo podpira tiskalnik. Prav tako je pogosto pomembno, da ostanejo barve kar se da natančne, kar je prav tako v veliki meri naloga papirja. Kakovosten inkjet foto papir bo svojo nalogo odlično opravil, je pa treba izbrati kakovosten izdelek.

Papir za ploter je običajno na voljo v rolah, ki ponujajo različne možnosti glede dimenzij. Po dolžini je smiselno izbrati zadostno zalogo za projekt, po širini pa je izbira določena z omejitvami, ki jih postavlja tiskalnik. Nato se lahko odločamo med različnimi izvedbami papirja, ki pričajo o kakovosti in o izgledu končnega izdelka. Izbire je kar precej, čeprav gre za visoko specializiran papir. Inkjet foto papir je na voljo v različnih izvedbah, ki ustrezajo različnim projektom, predvsem ločimo sijaj in mat premaz.