Izbira prave vrtne kosilnice

Vrtne kosilnice

Za košnjo zelenice moramo imeti na voljo ustrezno orodje. Izbira ne bo enostavna, saj imamo na razpolago mnoge kosilnice, ki se razlikujejo tako po osnovnih lastnostih kot po kakšnih specifičnih funkcionalnostih. Upoštevati moramo mnoge dejavnike, ki odločajo o tem, s katero opcijo bomo najbolj zadovoljni. Splača se torej posvetiti nekaj več pozornosti izbiri te opreme, saj lahko s premišljeno odločitvijo dosežemo zelo dober rezultat.

Za mnoge domače uporabnike so povsem zadostne že enostavne kosilnice iz nižjega cenovnega razreda. Predvsem sodobni modeli se zelo dobro obnesejo. To so recimo nahrbtne in samohodne kosilnice, ki so vsestransko uporabne na manjših zelenicah. Nahrbtne kosilnice so izjemno uporabne pri košnji okoli ovir na manjših zelenicah, so pa dovolj udobne tudi za nekoliko večje površine. Na večjih domačih zelenicah so prava izbira samohodne vrtne kosilnice, ki omogočajo natančno košnjo in so veliko bolj prijetne pri uporabi. Posebej dobo izkušnjo ponujajo električne kosilnice, ki navdušijo z enostavnim upravljanjem in tihim delovanjem, nimajo izpušnih plinov in umazanije, za nameček so zelo varčne.

Zahtevnejši uporabniki izbirajo drugačne vrtne kosilnice. To so običajno sedežne kosilnice, če imamo opravka z večjimi površinami. Na takšnem terenu so izjemno uporabni predvsem vrtni traktorji, ki nudijo nekaj več funkcionalnosti. Vrtni traktorji so vsestranski za uporabo na večjih posestvih – v prvi vrsti nudijo možnost udobne in zmogljive košnje, poleg tega pa jih lahko uporabimo v kombinaciji s priključki še za druga opravila ali pa z njimi prevažamo tovor in drugo opremo. Vsekakor so vrtni traktorji zelo priljubljeni med najbolj zahtevnimi uporabniki. Obstajajo pa še druge sedežne in rider kosilnice, ki se odlično obnesejo v takšnih razmerah. Prav tako imajo tudi zahtevnejši uporabniki na voljo nekaj dodatnih opcij, ki jih lahko dobro izkoristijo za svoje potrebe, to so recimo napredne električne samohodne kosilnice, lahko pa omenimo tudi sodobne robotske kosilnice.