Embalaža za toplo hrano

alu folija

Mnoge jedi so najboljše takrat, ko so še tople. To velja za najrazličnejše specialitete, tako za predjedi, glavne jedi in sladice, verjetno pa tudi za mnoge druge vrste, ki jih ni smiselno naštevati. Skratka, pri serviranju hrane moramo vedno poskrbeti za to, da ohranjamo ustrezno temperaturo. Običajno to ni problem, včasih pa nam ta obveznost povzroča velike preglavice. Najbolj očitno je to v gostinstvu, še posebej tam, kjer nudimo dostavo hrane. Kako ohraniti temperaturo hrane, ki jo prevažamo naokoli in dostavimo šele pol ure po tem, ko je bila pripravljena?

Ključno vlogo ima pri tem embalaža za toplo hrano. Z dobro embalažo lahko dosežemo presenetljiv učinek in toploto zadržimo tudi za dlje časa. Seveda to ni popoln nadomestek za takojšnje uživanje, da vseeno zagotavlja dobro izkušnjo. Veliko je odvisno od embalaže, ki jo za ta namen izberemo. Na voljo imamo kar nekaj opcij. Navsezadnje se lahko dobro obnese že alu folija oziroma embalaža iz aluminija. Alu folija ima dobre izolacijske lastnosti in je povsem uporabna za kratkotrajno shranjevanje živil, ki jih želimo ohraniti pri izvorni temperaturi. Poleg tega je folija prilagodljiva in se lepo kombinira z drugo embalažo, tako da lahko na ta način tudi pokrijemo kakšne škatlice ali posode. Alu folija je le ena opcija med alu embalažo, ki je nasploh primerna za kratkotrajno shranjevanje občutljivih živil.

Za še boljši učinek pa poskrbi embalaža iz stiropora. To je material, ki zagotavlja dobro toplotno izolacijo. Že enostavne škatlice iz stiropora se lahko dobro obnesejo, veliko boljša izbira pa je specializirana embalaža za toplo hrano, ki je debelejša in zelo premišljeno oblikovana. Ker je stiropor zelo poceni material, tudi takšna embalaža ni posebej draga. Možno je izdelati zelo dobre posode in škatle, v katerih bo hrana dlje časa ostala topla, kar je kot nalašč za zahtevnejše uporabnike.