Življenjska doba gostinske opreme

Rabljeni gostinski pomivalni stroj

Pri opremljanju gostinskega obrata je treba izbrati primerno opremo, saj prav ta v veliki meri odloča o učinkovitosti dela in seveda o končnih rezultatih. A kaj, ko na izbiro opreme vpliva cela vrsta dejavnikov, večinoma pa jo spremlja tudi znatna finančna investicija. Zato se pogosto osredotočimo na nekatere ključne lastnosti gostinske opreme, med katere se gotovo uvršča tudi življenjska doba.

Življenjska doba naprav pride še posebej v poštev, če se odločamo za rabljeni gostinski pomivalni stroj ali kakšno drugo rabljeno kuhinjsko napravo. V tem primeru namreč ne vemo, kaj lahko od izdelka pričakujemo, razen seveda, če imamo dovolj izkušenj in znanja, da lahko točno ocenimo življenjsko dobo izdelkov. Rabljeni gostinski pomivalni stroj bo gotovo znatno cenejši od nove naprave, vprašanje je le, če bo za ta denar ponudil primerljivo življenjsko dobo in brezhibno delovanje v tem času.

Seveda pa ni vse odvisno le od same življenjske dobe, temveč na to močno vpliva tudi uporaba opreme in njeno vzdrževanje. V vsakem resnem gostinskem obratu pride v poštev tudi servis gostinske opreme, ki je še kako nujen v primeru, da pride do težav pri uporabi naprav. Vsekakor pa je servis gostinske opreme nadvse koristen tudi za preventivo – redno vzdrževanje naprav je ključnega pomena za zagotavljanje kar najboljše možne življenjske dobe, predvsem pa na ta način poskrbimo za brezhibno delovanje v ključnih trenutkih visokih obremenitev. Vsekakor se splača poskrbeti za redno vzdrževanje, saj bo sicer servis gostinske opreme v primeru okvar dražji in zamudnejši, predvsem pa se bomo morali soočiti z izpadom opreme.

Je torej rabljeni gostinski pomivalni stroj dobra izbira pri opremljanju profesionalne kuhinje? Čisto možno je, da ta opcija predstavlja dobro priložnost za prihranek. Po drugi strani pa se je treba prepričati, da naprava ni tik pred koncem svoje življenjske dobe, v tem primeru seveda ne more upravičiti še tako nizke cene.