Zaščita hiše pred vplivi okolja

Fasadne obloge

Da bi v hiši udobno bivale generacije stanovalcev, je treba poskrbeti za učinkovito zaščito zgradbe pred vplivi okolja. To ni enostavno, saj je zunanjost hiše izpostavljena zelo zahtevnim razmeram, ki skozi čas vedno znova kažejo svoje zobe. Ravno zato je treba k zaščiti hiše pristopiti premišljeno in z različnimi ukrepi.

Zaščita fasade

Najbolj ranljiv del zunanjosti hiše je fasada, ki mora biti že v izhodišču dobro izdelana. Kasneje lahko dodamo fasadne obloge ali drugo zaščito, toda ta bo učinkovita le, če se namesti na kvalitetno podlago. Seveda pa tudi fasadne obloge zelo pomagajo, če se lotimo zaščite že končane hiše, saj lahko na ta način nadomestimo nekatere pomanjkljivosti slabših fasad. Glavno je to, da se zavedamo nevarnosti in se nanje ustrezno pripravimo.

Fasada je predvsem na udaru vlage, UV sevanja in velikih toplotnih nihanj. Fasadne obloge učinkovito ščitijo pred neposrednim vplivom vlage in UV sevanja, prav tako prispevajo toplotno izolacijo in uravnavajo temperaturna nihanja, zato so odlična izbira za učinkovito zaščito fasade. To velja v vsakem primeru, tudi če je sama fasada dobro pripravljena na te obremenitve.

Zaščita strehe

Drugi zelo izpostavljen element pa je streha, ki okolju ponuja veliko površino. To je treba zaščititi, pogosto na podoben način kot fasade. Pomembna je toplotna izolacija strehe, ki poskrbi za uporabnost notranjih prostorov – ne le podstrešja, temveč toplotna izolacija strehe pripomore tudi k ohranjanju udobja v drugih stanovanjskih prostorih, saj zadržuje toploto v zgradbi. Poleg tega je uravnavanje temperaturnih nihanj spet ključno pri zagotavljanju kar najboljše odpornosti na grožnje okolja. Seveda pa toplotna izolacija strehe ni edini ukrep, ki pomaga pri zaščiti ostrešja. Kakovostno streho z dobro izolacijo dopolnimo še z napuščem, redno pa se splača streho pregledovati in vzdrževati, po potrebi tudi popraviti ali kar zamenjati. Spet se soočamo s širokim kakovostnim razponom razpoložljivih rešitev, zato se je treba premišljeno odločiti za možnost, ki bo ponudila najboljše dolgoročno zadovoljstvo, ne glede na začetno investicijo.