Za učinkovito tiskanje je potreben ustrezen papir

Ploter papir

Pri tiskanju verjetno najmanj pozornosti posvečamo prav papirju. To velja za mnoge običajne uporabnike, ki pri nakupu papirja preverijo le ceno in se preprosto odločijo za najcenejšo opcijo. A v mnogih okoljih je povsem drugače in papir igra ključno vlogo pri tem, kako zadovoljni bomo z rezultatom tiskanja. To ne velja le za tiskanje fotografij in drugih izdelkov, katerih kakovost je neposredno odvisna od papirja, temveč tudi za mnoga druga opravila.

Tiskanje na večje formate

Poseben papir potrebujejo tisti, ki tiskajo na večje formate. To opravljajo posebni tiskalniki, ki potrebujejo ploter papir, so pa točne zahteve glede dimenzij seveda odvisne od tega, kakšno napravo za tiskanje uporabljamo.

Ploter papir je na voljo v rolah različnih dolžin, medtem ko so širine običajno fiksne in ustrezajo določenim standardom. Možno pa je pri raznih ponudnikih naročiti tudi papir točno določenih dimenzij, čeprav to večinoma ni potrebno. Že v redni ponudbi role papirja ponujajo pestro izbiro različnih dimenzij, ploterji pa vsak papir dodobra izkoristijo.

Kateri ploter papir bo ustrezen za določeno napravo je odvisno seveda tudi od tega, kakšna tehnologija se uporablja za tiskanje. Večinoma bo za tisk v večjih formatih primeren papir za inkjet tiskanje, čisto možno pa je, da se uporablja laserska ali kakšna druga tehnologija. Papir za inkjet je posebej prilagojen brizgalnemu tiskanju in se odlično obnese pri tiskalnikih, ki motive na papir preslikajo s pomočjo kapljic barvnega črnila. A pozor, tudi pri tem papirju je že na voljo več možnosti – nenazadnje je papir za inkjet uporaben za tiste, ki se na kakovost naravnost požvižgajo, iščejo pa le večje količine papirja za ugodno ceno. Pomembno je poznati lastne potrebe in zahteve tiskalnika, nato pa se posvetimo še lastnostim papirja. Gotovo se splača paziti predvsem na gramaturo papirja, v primeru posebnih potreb pa še na nekatere druge ključne lastnosti.