Vozniški izpit za avto in motor

Izpit za avto

Osebni avtomobili in motorji predstavljajo večino prometa na naših cestah, s tem pa tudi večino povpraševanja pri avtošolah. V obeh primerih bo treba skozi proces izobraževanja in usposabljanja, ki je do neke mere enak, bistveno pa se seveda razhaja pri praktičnem delu.

Tako za avto kot za motor bo treba najprej opraviti nekatere obveznosti s področja teorije. Tu izstopa seveda preizkus znanja CPP, s katerim je večinoma povezano teoretično usposabljanje. Že pred začetkom praktičnega dela se zahteva še opravljen tečaj prve pomoči ter veljavno zdravniško spričevalo. Tako izpit za avto kot izpit za motor običajno zahtevata te obveznosti, a v nekaterih primerih postopek vseeno ni ravno tak – pri kategoriji AM za mopede na primer ni takšnih zahtev glede prve pomoči in zdravniškega spričevala.

Bo pa vsak izpit za motor in avto zahteval praktično usposabljanje. Trajanje je odvisno od kategorije – v nekaterih primerih je treba opraviti le 16 ur, za večino pa pride v poštev usposabljanje z minimalno dvajsetimi urami. Čisto možno je seveda, da bo dejansko usposabljanje trajalo dlje, kar je odvisno od napredka voznika. Je pa načeloma možno izpit za avto ali motor opraviti zelo hitro, praktično usposabljanje na primer lahko traja tudi manj kot mesec dni. Nato sledi izpitna vožnja, ki odloča o uspešnosti celotnega usposabljanja.

Ko z omenjenimi obveznostmi uspešno opravimo, dobimo status voznika začetnika. Treba je izpolniti še nekaj pogojev – tako izpit za motor kot za avto zahtevata tečaj varne vožnje, pred pridobitvijo polnopravnega vozniškega izpita pa se bo treba udeležiti še delavnice o varnosti v prometu.