Vodne radosti Posočja

Soca rafting

Posočje postaja priljubljena turistična destinacija za ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa. Največ možnosti za razne aktivnosti ponuja reka Soča, ki odpira možnosti za številne vodne radosti, te pa ponujajo tudi nekateri pritoki reke. Posledično tudi kraji ob Soči vsi združujejo turistične agencije s pestro zbirko storitev.

Verjetno je najbolj priljubljena možnost, ki jo za ljubitelje vodnih radosti ponuja Soca, rafting. Gre za opcijo, ki je prva na spisku številnih obiskovalcev, še posebej če gre za skupino. Soca rafting je idealna aktivnost za tiste, ki se ne bojijo stalnega pljuskanja mrzle vode, saj tega na brzicah ne bo manjkalo. Poleg tega se pri spustih pogosto organizirajo še dodatne aktivnosti, lahko tudi plavanje, tako da se Soca rafting uspešno kombinira z drugimi aktivnostmi v pestro dogodivščino.

Medtem ko Soca rafting ponuja po celotni dolžini svojega gornjega toka, so nekatere storitve omejene na manjša področja in jih najdemo le v ponudbi agencij v večjih turističnih središčih. Največ ponudbe ima recimo za canyoning Bovec, saj je to aktivnost, ki je ni mogoče izvajati kar na vsaki reki. Pravzaprav tudi Soča ni primerna za canyoning, Bovec to storitev ponuja na okoliških potokih, ki so za to bistveno bolj privlačni. Tako imenovano soteskanje seveda zahteva ozke in atraktivne soteske z dinamičnimi naravnimi ovirami, voda pa mora biti takšna, da se lahko prebrodi. Struga Soče je preširoka, reka pa pregloboka in preveč deroča, da bi lahko na njej izvajali turistični canyoning. Bovec ponuja soteskanje po strugah različnih pritokov reke Soče, ki so zaradi svoje odročnosti in neobiskanosti še toliko bolj privlačni – ustvarijo edinstven ambient in pomagajo pri vživljanju v vlogo raziskovalca neokrnjene narave.

Med priljubljene vodne radosti prodirajo še mnoge druge aktivnosti. Omeniti gre seveda kajak, ki konkurira raftingu med najbolj priljubljenimi aktivnostmi v Posočju, pozornosti pa si zasluži še vodni bob oziroma hydrospeed.