Varčna in učinkovita oprema za vrtnarje in gozdarje

Akumulatorske kosilnice

Pri profesionalni uporabi vrtnarske in gozdarske opreme se še posebej izkažejo nekatere prednosti, ki v drugih okoliščinah morda ne pridejo na dan. Ena izmed teh je varčnost, ki igra pomembno vlogo, če upoštevamo, da takšna oprema deluje vsakodnevno in več ur hkrati. Pri domači rabi zadržkov glede varčnosti običajno ni – opremo uporabljamo le občasno, tako da stroški delovanja niso visoki.

Pri obdelovanju večjih zelenic in podobnih površin nikakor ni vseeno, kako varčna in učinkovita je kosilnica. Zato so v zadnjem času postale priljubljene akumulatorske kosilnice, ki delujejo na elektriko. Akumulatorske kosilnice so bistveno manj potratne, saj imajo zelo učinkovite motorje, predvsem pa izkoriščajo vir energije, ki je že v izhodišču cenejši. Nič čudnega torej, da gre za priljubljeno izbiro med zahtevnejšimi uporabniki, ki občutijo višje stroške potratnejših naprav. Seveda pa prinašajo akumulatorske kosilnice še določene druge prednosti, zaradi katerih so še toliko bolj privlačne.

Tudi pri izbiri motorne žage in druge gozdarske opreme se plača paziti na varčnost. Stihl MS 170 je na primer zelo učinkovita in varčna vsestranska motorna žaga za razna gozdarska opravila, pa tudi za domačo rabo. Uporaba takšne žage je vsekakor smiselna za tiste, ki ne potrebujejo posebne zmogljivosti. Bolje je uporabiti Stihl MS 170, kot pa da bi za isto opravilo uporabili kar najzmogljivejšo žago, ki jo imamo pri roki. Profesionalni gozdarji imajo običajno v zbirki več različnih motornih žag, med katerimi so zelo uporabne predvsem tiste, ki omogočajo hitro, varčno in učinkovito delo, tako kot Stihl MS 170.