V boj proti vlažnim prostorom

Plesen na stenah

Vlaga v prostoru povzroča številne nevšečnosti. Najbolj izrazita izmed teh je verjetno plesen na stenah, ni pa to edina posledica neučinkovitega sušenja prostorov. Če se spopadamo z visoko vlažnostjo, je torej pametno čim prej situacijo rešiti – to lahko dosežemo na različne načine.

Pasivno sušenje

Najbolj smiselna možnost je pasivno sušenje, ki predstavlja tudi odlično preventivo za plesen na stenah. Vsak prostor ima določeno zmožnost pasivnega sušenja, a dobro je, da to posebej načrtujemo in poskrbimo za to, da zadostuje. Prostori se učinkovito sušijo predvsem s prezračevanjem, pri čemer se ni treba posluževati ventilatorjev ali aktivnih prezračevalnih sistemov, niti ni treba pretiravati z odpiranjem oken – dobro se obnesejo že okna, ki omogočajo stalno izmenjavo zraka tudi takrat, ko so zaprta.

Aktivno sušenje

Včasih pa pasiven pristop ni zadosten. Če se začne pojavljati plesen na zidu ali pa drugače zaznamo visoko relativno vlažnost, je pametno poskrbeti za bolj konkretno akcijo. Še vedno je smiselno zagotoviti učinkovito pasivno sušenje in dobro zračenje, a morda bo treba poseči po drugih sredstvih. Ena izmed priročnih opcij je sušilec vlage, ki se v določenih okoliščinah zelo dobro obnese.

Sušilec vlage priskoči na pomoč predvsem v primeru nezgod, na primer pri poplavah, počenih ceveh, puščanju in drugih izrednih okoliščinah. Ko se v prostorih nabere voda, bo tudi vlažnost kritično narasla. Tudi potem, ko voda odteče, pa bo vlažnost ostala, kar predstavlja nevarnost za stene in prostor nasploh. V takšnih primerih je sušilec vlage nujen pripomoček, priporoča pa se še celovit pregled in po potrebi sanacija posledic vlage.