Središče doma naj bo simbol udobja

kavč

Ljudje so svoja prebivališča že od nekdaj poskušali narediti karseda udobna. V nekem obdobju je količina domačega udobja sovpadala s sposobnostjo pridobitve čimvečjega števila živalskih kož, s katereimi si lahko oblazinil svoje ležišče ali druge prostore v domu. Danes v marsiketerem domu še vedno lahko najdemo živalsko kožo, ki pa tam običajno nima drugega namena kot to, da izgleda lepo in estetsko. Udobnost današnjega doma se veliko pogosteje meri z osrednjo ikono udobja v vsaki hiši – z udobjem usnjene sedežne garniture. Čeprav dandanes mnogi radi sedemo tudi na kavč iz drugega materiala, pa imajo usnjene sedežne garniture še vedno status udobja in uglajenosti, s katero se rada ponaša vsaka dobro domišljena dnevna soba.

Udobje, ki nam vrača izgubljeno toplino

Kavč je v marsikateri hiši središče doma in domačega življenja. To je tisti prostor, kjer se dogajajo vsakemu najljubše aktivnosti – od najbolj intimnih pogovorov do najbolj sproščenega poležavanja. Domači kavč nam predstavlja varno zavetje, kamor se vedno radi vrnemo po dolgih urah napornega dela v svetu, ki se nam pogosto zdi poln hladu in ostrine. Po celodnevnem napornem križarjenju v takšnem svetu, nam že sama ideja tople in domače usnjene sedežne garniture vrne nekaj topline, ki smo jo čez dan izgubili. Kdor je že kdaj živel v domu, ki ga je dopolnjevala dobro umerjena in kvalitetna usnjena sedežna garnitura, se bo takemu udobju kasneje le s težavo odpovedal.


Udoben in kvalitetno zasnovan kavč se nam morda lahko zdi samoumevna reč, po drugi strani pa marsikomu predstavlja nepotreben luksuz. Vsekakor je dobro, da se zavedamo, da udobno zavetje v središču našega doma znatno vpliva na naše počutje ne samo doma, ampak tudi takrat, ko hodimo po svetu in opravljamo vse naše opravke, saj bomo skozi prepreke in izzive dneva prišli veliko bolj sproščeno in zlahka, če bomo dobro spočiti, in če bomo vedeli, da nas po opravljenem delu doma čaka tisto pravo in resnično udobje.