Rezervni deli kmetijske mehanizacije


Kmetijska mehanizacija se tudi v procesu običajne uporabe hitro obrabi, kaj lahko pa se zgodi, da se kakšen del poškoduje ali polomi. V takšnih primerih ni druge rešitve kot obisk serviserja in nakup nadomestnega dela, ali pa bo treba serviserju zaupati kar celotno popravilo. Večinoma s tem ni težav, te pa se lahko pojavijo, če imamo opravka s kakšnimi specifičnimi kosi.

Veliko povpraševanja so deležni na primer rezervni deli kardanske gredi. Kardani so nasploh precej ranljiv element, kar velja tudi za mnoge druge gibljive dele, ki so pri uporabi kmetijske mehanizacije stalno v pogonu. Posledično so pogosto potrebni tudi rezervni deli – kardanske gredi imajo nekatere šibke točke, na katere je treba paziti, predvsem pa se je pametno opremiti z ustreznimi nadomestnimi deli oziroma skrbeti za redno vzdrževanje in morebitna popravila. Ni treba zganjati panike, je pa smiselno dobro paziti na stanje opreme, kar velja za vso kmetijsko mehanizacijo. Rezervni deli kardanske gredi še posebej izstopajo, ker gre za pomemben gibljiv element, na katerega se v veliki meri zanašamo pri vsakdanjem delu na kmetiji.

Še kako pomembni so tudi nekateri drugi nadomestni deli. Dober primer so rezervni deli za BCS kosilnico. Takšne kosilnice le redko zapeljemo na servis, saj jih je običajno mogoče precej enostavno popraviti kar v domači delavnici. Seveda pa morajo biti v tem primeru pri roki vsi potrebni rezervni deli za BCS kosilnico. Na srečo gre za precej enostavno napravo, ki dopušča uspešna popravila. Je pa takšna kosilnica pogosto izpostavljena precej zahtevni uporabi in vsem obremenitvam ter poškodbam, ki se pri tem rade pojavljajo. Zato je dobro poskrbeti, da so nekateri rezervni deli za BCS kosilnico vedno pri roki, če se slučajno zgodi, da pride do kakšne nezgode ravno v najbolj ključnem trenutku. Seveda pa je pametno tudi te kosilnice od časa do časa zaupati v pregled usposobljenemu serviserju.