Posoda za shranjevanje hrane iz različnih materialov

Plastična embalaža za živila

Kam shraniti živila ali gotove jedi? Pri izbiri embalaže je vsekakor pametno nekaj pozornosti posvetiti tudi materialu, ki ga uporabimo. To ne velja le za tiste, ki se s pakiranjem hrane ukvarjajo v sklopu svoje dejavnosti, na primer za gostince, temveč tudi za čisto običajna gospodinjstva, v katerih se pogosto pojavi potreba po shranjevanju živil tudi za dlje časa. Katero vrsto embalaže torej izbrati? Na voljo je več opcij, med katerimi izbiramo glede na svoje želje in potrebe.

Plastična embalaža za živila

Med najbolj vsestranskimi materiali za shranjevanje hrane je vsekakor plastika. Čeprav se na umetne mase v tem kontekstu včasih gleda zviška in se bolj cenijo lesene embalaže ali drugi naravni materiali, je to le načelna pozicija – v resnici prinaša plastična embalaža za živila številne prednosti, poleg tega je daleč najbolj priljubljena in uporabljana.

Plastika, ki se uporablja za izdelavo embalaže za živila, je seveda povsem varna za stik s hrano. Predvsem pa je cenovno ugodna, enostavno dostopna in jo je možno oblikovati v neverjetno pestro zbirko končnih izdelkov. Nič čudnega, da je plastična embalaža za živila prva izbira tako v domačih gospodinjstvih kot v gostinskih obratih, pa tudi pri pridelovalcih in prodajalcih hrane.

Naravni materiali

Posoda za shranjevanje hrane je lahko izdelana iz nekaterih naravnih materialov, predvsem seveda izstopa les. Lesena embalaža je v nekaterih okoljih zelo priljubljena, čeprav ne prinaša kakšnih posebnih funkcionalnih prednosti. Običajno se za takšne izdelke odločimo zaradi lepega izgleda in prestižnega vtisa, včasih pa res prepoznamo še kakšno drugo prednost.

Drugi materiali

Lahko pa je posoda za shranjevanje hrane izdelana še iz mnogih drugih materialov, ki prinašajo različne prednosti. Priljubljena je na primer embalaža iz stiropora, ki se uporablja za toplo ali hladno hrano, saj ponuja toplotno izolacijo in ohranja temperaturo vsebine. Poleg stiropora je na voljo seveda še več materialov.