Otroški avtosedeži

Kako poteka testiranje z otroškimi avtosedeži in kaj je napomembneje pri preverjanju.

Strokovnjaki, ki testirajo otroške avtosedeže naletijo na najrazličnejše slabosti. Otroški avtosedeži morajo biti izdelani iz varnih in otroku prijaznih materialov za večjo izbiro avtosedežev obiščite spletno trgovino https://www.mali-vragci.si/otroski-avtosedezi. Pogosto pa se zgodi, da temu nikakor ni tako. Nekateri avtosedeži tako vsebujejo zdravju nevarne snovi ali snovi, ki otroka v primeru nesreče ne bi varovale pred poškodbami.

Res je, da se vsi avtosedeži pred prihodom na trg ne testirajo, vendar se testira le en sedež določene serije in da je lahko kakšen izmed sedežev z napako. A kaj ko je napako v primeru smrti otroka staršem težko ali nemogoče raložiti. Vsi otroški avtosedeži bi morali biti brezhibni in narejeni na način, da bo našega otroka najbolj ščitil pred nevarnostmi. Nekateri avtosedeži imajo to slabost, da se pri določenem trku slabo obnesejo oziroma niso dovolj močni, da bi otroka obvarovali, lahko je tudi težava v samem sistemu pripenjanja avtosedeža.. Posebna težava se pojavlja tudi pri sedežih, ki uporabljajo zaščitno mizico.

Zaščitna mizica je super, da se lahko otrok med vožnjo zamoti, da lahko ustvarja, da lahko na njo položi roke, itd. Vendar je lahko v primeru trka tudi zelo nevarna, saj lahko otroka dodatno poškoduje. Na trgu lahko najdemo tudi nekatere otroške sedeže, ki so zložljivi, napihljivi, žal pa so se slednji med testiranji izkazali za manj varne ali celo v določenih primerih nevarne. Na testiranjih se je najpogosteje pokazalo, da predstavlja največjo nevarnost za avtosedeže prav čelni trk, kjer pogosto avtosedeži nimajo zaščiti in lahko otrok utrpi poškodbe.

Sledenje področje želijo urediti z novim standardom. Pri vsakem testiranju strokovnjaki avtosedeže dajo na najrazličnejše preizkušnje, kjer izvedejo različne trke in vidijo, kako bi določen trk preživel otrok. Seveda v avtosedežih niso pravi otrci, vendar lutke, ki jasno sporočajo, kam dobijo udarce in kako zelo bi se otrok v primeru trka poškodoval. Zanimivo je tudi dejstvo, da lahko avtosedeži iste znamke, vendar različni modeli dobijo različne ocene, slednje kaže, da ni pomembno samo od katerega podjetja je avtosedež, vendar je pomemben tudi model. Prav tako se lahko določeni otroški avtosedeži določenega podjetja v določeni starostni skupini odlično obnesejo, spet v drugi, pa slabše. Vse to je dokaz, da je res potrebno pred nakupom proučiti vse možnosti in se odločiti za tisti avtosedež, ki se je v vseh različnih kategorijah preverjanj najbolje obnesel. Velikokrat lahko tudi vidimo, da se avtosedeži na različnih testiranjih različno uvrstijo.

Kadar vidimo različne ocene je potrebno najprej preveriti, kaj vse se je testiralo in kdo je testiranje izvedel. V kolikor tesiranje izvede neodvisna organizacija so ocene vsekakor bolj objektivne, kakor če bi testiranje izvedla organizacija, ki podeljuje dovoljenja določenemu podjetju ali če analize plača določeno podjetje. Plačane analize so pogosto veliko boljše, saj strokovnjaki takšnih avtosedežev ne upajo objektivno oceniti in jasno povedati kje so njihove pomanjkljivosti. Najboljši ocenjevalci pa so vsekakor uporabniki, ki vsak dan te avtosedeže tesirajo preverjajo, se srečujejo z njihovimi pomanjkljivostmi. Zato vselej svetujemo, da se starši pred nakupom posvetujejo tudi z njihovimi uporabniki.

Dobri otroški avtosedeži bodo dobili dobre ocene tako na neodvisnih kot odvisnih testiranjih ogromno izbiro otroških avtosedežev najdete tudi tukaj.