Nakup defibrilatorja

AED defibrilator

AED defibrilator pri nas ponujajo različni prodajalci, tako da se je včasih kar težko odločiti za pravo napravo. Ne pozabimo, da gre za pripomoček, ki je v sili življenjsko pomemben – izbrati je treba napravo, na katero se lahko povsem zanesemo, pri tem pa moramo upoštevati tudi mnoge druge lastnosti, ki jih imajo defibrilatorji. Med drugim pride v poštev pri nakupu AED cena, saj stroški niso zanemarljivi!

Pri nakupu defibrilatorja ne smemo gledati le na ceno. Na voljo so določeni cenovno ugodni izdelki, ki pa se ne bodo dobro obnesli. Seveda je ponudba široka in je možno dobiti bolj ali manj ugodne defibrilatorje, a praviloma je bolje, da se zanašamo na preverjene izdelke priznanih proizvajalcev, tudi če so ti nekoliko dražji. Pri reševanju življenj si pač ne moremo privoščiti varčevanja. Nekoliko lažja je odločitev za nakup dobrega defibrilatorja v primeru, da najdemo za nakup sponzorja ali drugo financiranje. Tako bo za AED cena manj pomembna, posvetimo se lahko drugim lastnostim.

Pomembno je, da se lahko na AED defibrilator povsem zanesemo. Naprava bo verjetno nameščena na enem mestu in bo čakala na uporabo morda tudi dlje časa. Najbolje bi bilo, da defibrilatorjev sploh ne bi bilo treba uporabljati, a če pride do primera srčnega zastoja, mora biti naprava v bližini in pripravljena za uporabo. V takšnem primeru mora biti AED defibrilator zanesljiv, da nas ne bo pustil na cedilu ravno takrat, ko ga bomo najbolj potrebovali. To pomeni, da pri nakupu AED cena ni glavni dejavnik, pravzaprav se je bolje odločiti za dražji izdelek, če to pomeni boljšo zanesljivost in daljšo življenjsko dobo.

Najprej gledamo na to, da AED defibrilator lahko zanesljivo deluje skozi dolga leta v stanju pripravljenosti. Nato pa upoštevamo tudi druge dejavnike, na primer enostavnost uporabe, zahtevnost namestitve, možnosti vzdrževanja in tudi dolgoročne stroške, ki so povezani s tem.