Kuhinje v modernem in retro stilu

Retro kuhinja

Tako retro kot moderne kuhinje so zelo priljubljene. Med vsemi, ki se odločajo za oblikovanje oziroma opremljanje prostorov svojega stanovanja, namreč najdemo najrazličnejše okuse, pa tudi nekatere prevladujoče preference, ki nakazujejo na trenutne trende na področju kuhinj.

Moderne kuhinje

Kuhinje v modernem stilu so vsekakor med najbolj priljubljenimi, zato se tudi dobro prodajajo. Ponudba takšnih kuhinj je nadvse pestra, najdemo jih tako v nižjih cenovnih razredih kot tudi med najbolj prestižnimi opcijami. Za nameček pa je seveda možno kuhinjo v modernem slogu izdelati tudi po meri, kar bo zelo všeč tistim najzahtevnejšim interesentom.

Kakšne so značilnosti moderno oblikovanih kuhinj? Predvsem bomo opazili čiste in elegantne poteze, neprekinjene linije in subtilne barvne kombinacije. Prevladuje vgradna oprema, ki pripomore k doseganju elegantne celovite podobe kuhinje. Seveda obliki in izgledu sledi tudi oprema – moderne kuhinje so opremljene s sodobnimi kuhinjskimi aparati, ki so večinoma že vgrajeni v kuhinjske elemente, tako da omogočajo zelo učinkovito in enostavno uporabo kuhinje.

Retro kuhinje

Nič manj priljubljene niso kuhinje v retro slogu. Na tem področju imamo na voljo kuhinje, ki res posnemajo podobo in občutek kuhinj iz določenih obdobij iz zgodovine, prav tako pa pod oznako retro najdemo nekatere kuhinje, ki predstavljajo velik kontrast modernim in se tako postavljajo v njihovo nasprotje.

Med retro kuhinje na primer pogosto uvrščamo tudi določene rustikalne izvedbe, ki so v resnici zelo dovršene in pogosto opremljene z vsemi ključnimi sodobnimi aparati. Za takšne kuhinje so značilne lesene površine, pogosto tudi neravne linije in izstopajoči elementi. Uporablja se masiven les, občasno tudi kovinski elementi.

Prave retro kuhinje so oblikovane v stilu kuhinj, ki smo jih bili vajeni v preteklosti. Dober primer so kuhinje iz 60. ali 70. let minulega stoletja. To so kuhinje z živimi barvami in značilno opremo tedanjega časa. Spet gre večinoma le za oblikovne značilnosti, funkcionalnost pa zagotavlja sodobna oprema, ki je lahko dobro zamaskirana v podobi starodavne.