Ko običajne poštne storitve niso zadosti

mednarodni prevozi

Globalizirana industrija deluje ob predpostavki, da ne bodo zatajile poštne storitve. Dokler transport deluje brez težav, je povsem vseeno, kje je proizvodnja, kje prodaja in kje uprava. Včasih pa se zgodi, da običajne poštne storitve niso zadostne. Takrat se hitro pokaže, kako sitno je, če željeni izdelek ni na voljo v bližini, temveč ga je treba dostaviti iz tujine. V poštev pridejo le izredni prevozi, ki zahtevajo nekaj več organizacije kot običajno.

Uvoz iz tujine

Redni mednarodni prevozi so dandanes že povsem rutinski, zato uvoz z vidika logistike običajno ne predstavlja nobene težave. Problem se pojavi, ko je treba prepeljati kak neobičajen tovor ali pa izredni prevoz narekujejo kakšne druge zahteve.

V takšnih primerih bo treba poiskati prevoznika, ki je pripravljen opraviti prevoz tovora po naročilu. Takšni izredni prevozi so v ponudbi različnih prevoznikov, izredni pa so lahko tako mednarodni prevozi kot tisti znotraj države. Uvoz posebnega tovora iz tujine je torej možno naročiti pri prevozniku, ki nudi tovrstne storitve. Običajno je komplikacij kar se da malo, nekateri prevozniki nudijo tudi storitev od vrat do vrat, torej je transport z vidika naročnika pravzaprav povsem avtomatiziran.

Izredni mednarodni prevozi so lahko velika sitnost, s pravim partnerjem pa bodo povsem rutinski. To velja za logistični aspekt, medtem ko je treba seveda paziti še na nekatere druge potencialne težave. Prevoznik pri teh pogosto ne more pomagati – pri uvozu kakršnih koli izdelkov je treba upoštevati veljavno zakonodajo, plačati ustrezne pristojbine in podobno. Bo pa na to lažje paziti, če ne bo treba skrbeti za prevoz.