Katalizator za zmanjševanje emisij v izpušni cevi

Katalizator za zmanjševanje emisij v izpušni cevi

Katalizator je pomemben del vsakega izpušnega sistema. Vsako motorno vozilo mora imeti vgrajen kvaliteten katalizator, ki dobro prečiščuje izpušne pline. Vsi se dobro zavedamo, da so izpušni plini izredno škodljivi za okolje. Vsakodnevno je na cestah ogromno avtomobilov ter ostalih prevoznih sredstev, ki v okolje oddajo preveč onesnaženih delcev. 

Katalizator poskrbi, da so emisije čim manjše ter da sO izpušni plini čim manj škodljivi za okolje. Vsak katalizator je narejen tako, da vsebujejo kovinsko ali keramično sredico, na kateri je nanešen izredno tanek sloj ene izmed žlahtnih kovin, kot so rodij, platina ali iridij. Znotraj ima monolitno strukturo, ki je sestavljena iz različnih propustnih kanalov, skoti katere pri delovanju avtomobila, potujejo izpušni plini. 

Katalizator in njegovo delovanje je odvisno od več različnih dejavnikov, eden izmed njih so tudi visoke temperature, ravno zato je pozicija vsakega katalizatorja tako zalo pomembna. V vsakem avtomobilu so postavljeni so na drugačno mesto v izpušnem sistemu. 

Filter trdih delcev za čisto okolje

Filter trdih delcev je izpušnega sistema dizelskih avtomobilov. Navadno je vgrajen skupaj s katalizatorjem, v nekaterih primerih pa je nameščen ločeno, tik nad katalizatorjem. Bistvena naloga filtra trdih delcev je ta, da skrbi za izločanje trdih delcev, ki nastajajo pri izgorevanju dizelskega goriva. 

Filter trdih delcev so znanstveniki razvili zato, da pomaga pri ohranjanju čistega zraka, ki je vedno bolj nasičen z nečistimi delci. 

Filter trdih delcev je narejen iz filtrirnih elementov, ki so narejeni iz različnih materialov. Ko filter doseže previsoko mero zasičenosti s trdimi delci se v njemu sproži regeneracija. Kdaj se sproži regeneracija, pa je odvisno od načina vožnje ter velikosti trdih delcev, ki zaidejo v filter. Po predpisih pa se bi morala regeneracija samodejno sprožiti, ko avtomobil prevozi med 700 do 1400 kilometrov. V kolikor regeneracija ne uspe, se postopek sproži večkrat zaporedoma.