Izvedbe in cene svetlobnikov

Polikarbonatne plošče cena

Za prepuščanje naravne svetlobe mora biti v vsakem objektu dobro poskrbljeno. Čeprav tej nalogi običajno služijo okna, ta v nekaterih primerih ne pridejo v poštev, ali pa ne zadostujejo. Takrat pridejo na svoj račun svetlobniki, ki se v tej vlogi še bolje izkažejo. Na izbiro so različne izvedbe, možno jih je izdelati tudi po naročilu, seveda pa se razlikujejo tudi cene.

Svetlobni trakovi

Svetlobnik v podolgovati obliki traku je kot nalašč za opremljanje hodnikov ter drugih dolgih in ozkih prostorov. Prav tako se ta izvedba uporablja v večjih prostorih, na primer halah. Po dolžini namreč ni omejena, poleg tega so na voljo različne standardne dimenzije. Še ena prednost – svetlobni trakovi so cenovno lahko zelo ugodni. Za polikarbonatne plošče cena namreč dopušča ugodno oblikovanje končnih elementov, enostavna izvedba pa tudi ne zahteva veliko stroškov glede dela. Je pa seveda veliko odvisno od posameznega primera. Tudi za polikarbonatne plošče cena ne predstavlja nobene prednosti, če se na primer odločimo za druge materiale.

Svetlobne kupole

Tudi kupole so priljubljena rešitev za prepuščanje naravne svetlobe v objekt. Uporabljajo se v prostorih pravilnih oblik, a spet gre za precej univerzalen element, ki ga lahko namestimo praktično kamorkoli. Na voljo je namreč cela vrsta standardnih dimenzij svetlobnih kupol, pa tudi dve izvedbi – kupola in piramida. Svetlobni trakovi imajo sicer to prednost, da jih lahko enostavno prilagajamo in izdelamo po naročilu, za kupole je to pogosto nekoliko večji izziv. Pri cenah pa opažamo določene podobnosti. Spet se kot osnovni material pogosto uporabljajo polikarbonatne plošče, cena pa je posledično vezana na ceno teh. Res je izvedba nekoliko bolj kompleksna, a gre za drugačen element in tega ne moremo neposredno primerjati s svetlobnimi trakovi. Še vedno pa je možno dobiti zelo ugodne ponudbe za izdelavo svetlobnih kupol, če smo pri iskanju dovolj potrpežljivi.