Izolacija mansarde

Izolacija podstrešja

Tudi podstrešni prostori si zaslužijo dobre izolacije. Pa ne zato, ker bi se nam smilili zaradi stalnega mraza pod streho, temveč zaradi povsem stvarnih razlogov, ki se izkažejo za zelo prepričljive, če jim namenimo vsaj malo premisleka. Če želimo svoje stanovanje kar najbolje izolirati, se bo treba posvetiti tudi podstrešju – nenazadnje se ravno tu na veliki površini izmenjuje toplota z mrazom iz okolja, skozi podstrešje pa lahko uhajajo učinki ogrevanja.

Izolacija mansarde

Izolacija mansarde zahteva aplikacijo različnih rešitev. V poštev pride notranja izolacija sten, gotovo pa je treba dobro izolirati tudi veliko površino strehe, ki je neposredno izpostavljena hladnemu okolju. Pomembno je, da izolacija mansarde vključuje tudi izolacijo tal – to je običajno pomembno tudi z vidika zvočne izolacije, če ne želimo, da se zvoki z mansarde prenašajo po spodnjih stanovanjskih prostorih. Skratka, izolacija mansarde mora biti opravljena celovito, če želimo pričakovati zadovoljstvo pri uporabi novih stanovanjskih prostorov.

Toplotna izolacija je pomembna lastnost vsake hiše, pogosto gre tudi za enega izmed ključnih podatkov, ki odloča o tem, kako zadovoljni bomo pri bivanju v takšni hiši. Posebne omembe si na tem področju gotovo zaslužijo pasivne in nizkoenergijske hiše, ki se zanašajo prav na to, da bo toplotna izolacija ohranila prijetno okolje v prostorih, ki se ogrevajo z nizkoenergijskimi viri ali pa se sploh ne. V takšnih primerih brez strokovne pomoči preprosto ne bo šlo. Le strokovnjaki lahko delo opravijo tako, da bodo zagotovljeni odlični rezultati. Ker te nujno potrebujemo, če želimo koristiti prednosti nizkoenergijskih in pasivnih hiš, pri izdelavi izolacije ne moremo sklepati kompromisov. Toplota izolacija zahteva strokovno izdelavo, pri tem pa je vredno izbrati najboljše izvajalce, tudi če to stane nekaj več denarja – izolacija neposredno vpliva tudi na stroške ogrevanja, zato si lahko to investicijo direktno poplačamo.