Hlevski ventilatorji, ki se odlikujejo po svoji zmogljivosti

Hlevski ventilatorji, ki se odlikujejo po svoji zmogljivosti

Izbira hlevskih ventilatorjev je danes resnično zelo pestra, saj so različni prezračevalni sistemi obvezen del vsakega hleva. Kakšen model hlevskega ventilatorja izbrati je zato vprašanje mnogih lastnikov hleva. Eden od najbolj zmogljivih in učinkovitih so tudi aksialni prezračevalni hlevski ventilatorji, pri čemer lahko izbiramo med modeli, ki so brez zapiranja žaluzij in tistimi z zapiranjem žaluzij. Žaluzije ohranjajo klimatske pogoje v notranjosti hleva in ščitijo notranjost ventilatorja pred dežjem.

 

Pri izbiri ventilatorja je pomembno, da vam hlevski ventilatorji v eni uri izmenjajo v prostoru zrak kar 6-krat. To pomeni, da je potrebno izbrati tudi dovolj zmogljive ventilatorje kar pa aksialni prezračevalni ventilatorji zagotovo so. Poleg tega je ta model ventilatorjev tudi najbolj razširjen, za svoje delovanje pa porabi malo električne energije. Ohišje ventilatorja je izdelano iz vroče cinkane pločevine, medtem ko so elise v notranjosti izdelane iz nerjavečega jekla. Za dodatno zaščito je na ohišje nameščena mreža.

 

Siliranje je postopek priprave travne silaže

 

Kmetje se že v poznih poletnih mesecih pripravljajo na spravilo mrve, ki jo bodo v obliki travne silaže potrebovali za krmo živali v zimskih mesecih. Postopku spravila pravimo siliranje, ki pa se razlikuje predvsem na način spravila mrve. Nekateri kmetje se odločajo za spravilo mrve v pokončnih silosih, drugi v balah in tretji v koritastih silosih. Slednji način siliranja je vedno bolj razširjen, saj se je izkazal za zelo praktičnega in tehnološko dovršenega.

Kadar govorimo o travni silaži, je potrebno paziti, da je optimalni čas košnje pred cvetenjem glavnih rastlin. Po košnji je potrebno travinje temeljito posušiti, pri čemer naj ne bi bil ta čas daljši od 24 ur, saj se tako zmanjšajo izgube energije. Po spravilu mrve v silose, je potrebno slediti vsem pomembnim načelom, ki zagotavljajo kakovostno siliranje, ob tem pa uporabiti kakovostne materiale kot so na primer folije za silose ali silirne vreče.