Higrosenzibilno prezračevanje je idealno za večstanovanjske objekte

Higrosenzibilno prezračevanje

Kakovost zraka v naših bivalnih prostorih je izjemno pomembna za naše splošno počutje in zdravje, saj ga neprestano vdihavamo. Zato je potrebno temu nameniti veliko večjo pozornost kot si sploh mislimo. Je že res, da z jutranjim odpiranjem in zapiranjem oken ogromno storimo za boljše pogoje v stanovanju, kar pa ni nikoli toliko učinkovito kot če bi se odločili za higrosenzibilno prezračevanje. Gre za sistem prezračevanja večstanovanjskih stavb, ki je zelo enostaven in tehnično dovršen.

Pri tem načinu prezračevanja prihaja zrak v bivalne prostore preko posebnih rozet, ki imajo higrosenzibilne trakove in se običajno vgradijo v zgornji del okenskega okvirja. Porabljen zrak, pa se ne vrača po isti poti, ampak zapusti bivalne prostore preko ventilatorjev, ki so v sanitarnih prostorih ali kuhinji, ki ga odvajajo ven. Ker je v večini večstanovanjskih stavb vertikalni jašek že vgrajen, higrosenzibilno prezračevanje ne zahteva večjih gradbenih posegov.

Rekuperacija ima številne prednosti

Zrak je nekaj posebnega, saj ga stalno potrebujemo in smo od njega odvisni. Glede na veljavne mednarodne standarde vsak izmed nas potrebuje vsaj 15 m3 svežega zraka na uro, kar pa težko zadostimo zgolj z odpiranjem in zapiranjem oken. Pomanjkanje svežega zraka najprej opazimo v slabem počutju ali glavobolu. V izogib temu pa se lahko odločimo za različne načine mehanskega prezračevanja, pri čemer je rekuperacija zagotovo odlična rešitev prezračevanja za vas.

In kaj sploh pomeni rekuperacija? Gre za proces vračanja toplote v stavbo, ki se odvija v posebnih prezračevalnih napravah, rekuperatorjih. Takšen način prezračevanja je izjemno kakovostno, saj zagotavlja stalno temperaturo vhodnega zraka, kar pomeni višjo kakovost bivanja. Poleg tega se zrak v rekuperatorju tudi prefiltrira in na ta način zagotavlja tudi optimalne zdravstvene razmere. To pa še ni vse. Rekuperacija vam zagotavlja natančno kontrolo volumnov dovodnega in odvodnega zraka po vseh bivalnih prostorih, zato je kakovost zraka zagotovo najboljša.