Gradnja z lepljenim lesom

Brunarice

Čeprav se v gradbeništvu uporablja cela vrsta novih materialov, ima les še vedno pomembno vlogo. Pravzaprav se naravni materiali vedno bolj uporabljajo, v nekaterih primerih pa predstavljajo kar primarni material za gradnjo celih stavb. To velja na primer za brunarice, ki so vsekakor dober primer, da je možno že s samim lesom izdelati povsem uporabne stanovanjske objekte. Če se torej odločate, katere materiale izbrati pri gradnji, je les gotovo ena izmed privlačnih možnosti.

Cena za les

Zanimivo je, da je ena izmed prednosti za lepljen les cenik. Običajno so naravni materiali dražji in zahtevajo več dela, a v primeru lesa se lahko visokim stroškom tudi izognemo. Seveda je veliko odvisno od tega, kakšen les potrebujemo in kakšen material pravzaprav izberemo. Tako je recimo za lepljen les cenik drugačen od tistega, ki velja za masivne lesene elemente ali druge lesene polizdelke. Vseeno pa so različne vrste lesa tudi precej vsestranske, tako da je na tem področju kar nekaj izbire.

Tudi za sam lepljen les cenik ni vedno enak. Na voljo so namreč različne izvedbe, ki se razlikujejo v nekaterih lastnostih, tudi v ceni. Katero možnost bomo izbrali, je v veliki meri seveda odvisno od tega, kakšen objekt gradimo. Za brunarice, ki so v celoti izdelane iz lesa, so pomembne druge odlike, kot recimo le za lesene nadstreške, spet drugače je pri nosilnih konstrukcijah. Prav brunarice zahtevajo posebej pozorno izbiro lesa, saj igra material v istem objektu več različnih vlog, poleg tega mora izgledati lepo tudi na pogled.