Električna vozila v Sloveniji

Elektri_na dostavna vozila

Luksuzni električni avtomobili so na slovenskih cestah bržkone velika redkost, pa tudi druga električna vozila so prej izjema kot pravilo. Je pa to precej odvisno od tega, kje jih iščemo – tudi pri nas se namreč elektro vozila precej uporabljajo, če vemo, kam pokukati. Predvsem med gospodarskimi uporabniki bomo našli prepričljive električne rešitve za mnoge potrebe.

Električna dostavna vozila

Bržkone izstopajo takšna in drugačna dostavna vozila, ki tudi najbolje predstavijo prednosti električnih vozil nasploh. Ravno pri dostavah se namreč elektro vozila najbolj izkažejo – gre za dokaj kratke poti, ki pa jih je treba pogosto opravljati. Večinoma ni težav s polnilnimi postajami, saj električna dostavna vozila vozijo na predvidljivih relacijah in običajno na krajših poteh, tako da lahko dobro načrtujemo tudi polnjenje.

Električna dostavna vozila pa uporabnike navdušujejo še z mnogimi drugimi prednostmi. V ospredju je vsekakor cenovna ugodnost – že v izhodišču takšna vozila morda ne stanejo bistveno več od bencinskih, dizelskih in drugih alternativ, medtem ko jih na dolgi rok v tem pogledu prepričljivo prekosijo. Ni treba zapravljati za vzdrževanje in servis, nadvse poceni pa je seveda že samo delovanje, saj je elektrika kot vir energije bistveno cenejša od drugih goriv.

Električna vozila v Sloveniji torej najdemo v uporabi pri gospodarskih in poslovnih uporabnikih. Med dostavnimi vozili so priljubljeni predvsem elektro skuterji, ki so zelo učinkoviti pri dostavi na krajših relacijah, na primer pri dostavah po mestu. Poleg tega pa so na voljo še mnoga druga električna dostavna vozila, pa tudi druga gospodarska vozila. Ta srečujemo tudi na gradbiščih, večjih vrtovih in zelenicah, morda celo v turističnih središčih in povsod drugod, kjer se dobro obnese varčno, učinkovito in zanesljivo gospodarsko vozilo. Vsekakor pa električna vozila v Sloveniji pridobivajo na priljubljenosti in je v prihodnje mogoče pričakovati še večji porast na tem področju, počasi pa tudi prodor električnih vozil na trg za osebne uporabnike.