Detajli za učinkovito delo na kmetiji

Traktorske luči

Kmetijska opravila se večinoma opravljajo kar po ustaljenih postopkih in navadah, včasih pa vseeno obstaja možnost za izboljšavo. Predvsem se te priložnosti včasih skrivajo v detajlih, na katere morda niti ne pomislimo, a lahko bistveno izboljšajo učinkovitost dela in tudi rezultate. Lahko gre za večje ali manjše prilagoditve.

Pomislimo recimo na osvetlitev. Traktorske luči omogočajo uporabo traktorja tudi v temi, a v resnici je delo na kmetiji precej omejeno le na svetli del dneva. Tudi zgrabljalniki in druga oprema na primer nimajo lastnih luči in jih ne moremo učinkovito uporabljati v slabi svetlobi. To pa je možno spremeniti, če uredimo primerno osvetlitev. Večinoma namen ni ta, da bi delali tudi preko noči, temveč si s tem olajšamo delo v mraku in lahko brezskrbno zaključimo opravila, ki bi jih morali sicer pustiti za naslednji dan. Poleg tega postanejo zgrabljalniki, obračalniki in drugi priključki uporabni v širšem časovnem okviru, kar nudi več svobode pri načrtovanju delovnega dne. Seveda pa je treba prilagoditi osvetlitev, saj običajne traktorske luči ne bodo dovolj. Običajno se uporabi še delovne luči oziroma reflektorje, ki jih je možno dokaj enostavno povezati na električni sistem traktorja, v nekaterih primerih pa lahko osvetlimo kar samo delovno površino. Namestitev učinkovite osvetlitve omogočajo tudi nekateri zgrabljalniki in drugi priključki, kar je še posebej prikladno. Možno je celo, da je takšna rešitev že v izhodišču vgrajena.

Traktorske luči so le en izmed detajlov, ki jih je možno nadgraditi za učinkovitejše delo na kmetiji. Ker gre pri delu za mnoge obsežna in dolgotrajna opravila, se tudi manjše prilagoditve na dolgi rok še kako poznajo. Nenazadnje pa je razlika opazna tudi v rezultatih dela, torej v pridelku, ki bo gotovo dal vedeti, kako pozorno se mu posvečamo. Splača se vsaj razmisliti o možnostih, ki jih ponujajo tovrstne prilagoditve.