Brezkompromisno hlajenje in ogrevanje

Klimatske naprave

Pri hlajenju in ogrevanju stanovanjskih ali drugih prostorov se ne moremo zanašati na opcije, ki ne ponujajo popolne zanesljivosti. Pogosto imamo opravka z zelo strogimi zahtevami, še posebej v kakšnem industrijskem okolju, kjer je treba stalno vzdrževati temperaturo v točno določenem rangu. A tudi v običajnih stanovanjskih prostorih je pomembno, da lahko vzdržujemo prijetno notranjo temperaturo. Kako bomo to dosegli brez večjih težav? Seveda s kakovostno in zmogljivo opremo.

Za hlajenje lahko dobro poskrbijo že klimatske naprave. Te so običajno idealne za hlajenje stanovanjskih prostorov, medtem ko se v industrijskem okolju uporabljajo zmogljivejši agregati. Seveda je vse odvisno od tega, kakšne potrebe imamo – v stanovanju je običajno dovolj, da vzdržujemo temperaturo nekje nad 20 stopinjami, medtem ko v industriji hladimo prostore, ki morajo biti morda stalno pod lediščem. Tako imajo klimatske naprave svojo funkcijo, s katero se zelo dobro izkažejo, ne moremo pa jih brez pomislekov uporabljati v vsakem okolju. Če želimo zares brezkompromisno hlajenje v vročih poletnih dneh, običajne klimatske naprave morda ne bodo dovolj.

Za ogrevanje seveda izberemo drugo opremo, čeprav omogočajo tudi nekatere klimatske naprave funkcijo gretja. Bolje se bodo pri tej nalogi obnesle toplotne črpalke, za brezkompromisno ogrevanje se priporočajo predvsem hibridna toplotna črpalka, ki odpravlja nekatere pomanjkljivosti teh naprav. Gre namreč za napredne izvedbe, s katerimi smo dobro pripravljeni tudi na zelo hladne zime. Hibridna toplotna črpalka ima dodaten sistem za dogrevanje, kar pomeni, da lahko uspešno ogreva prostore tudi takrat, ko črpalka iz okolja ne more več pridobivati zadosti energije za to delo. Običajno gre za plinske kotle, ki so zelo zmogljivi. Na dolgi rok se hibridna toplotna črpalka še vedno izkaže z izjemno učinkovitostjo in posledično varčnostjo, medtem ko pride v hladnih dneh bolj do izraza prednosti hibridnega sistema, ki zagotavlja visoko zmogljivost v takšnih razmerah.