Abrazivno čiščenje občutljivih površin

Visokotlačni čistilec za avto

Tudi občutljive površine je treba redno čistiti, v nekaterih primerih ima to še večji pomen. Problem je seveda v tem, da se takšne naloge ne moremo lotiti z običajnimi pripomočki in čistilnimi sredstvi. Veliko je sicer odvisno od dejanske občutljivosti, v nekaterih primerih so namreč problematične le določene lastnosti, ki na čiščenje ne vplivajo toliko – karoserija avtomobila je recimo precej občutljiva na mehanske obremenitve, vseeno pa lahko brez skrbi za čiščenje uporabljamo visokotlačni čistilec za avto. Mnoge površine zahtevajo prilagojen pristop in tudi prilagojeno opremo.

Visokotlačni čistilec za avto seveda ni primeren za čiščenje površin v zaprtih prostorih, če ne gre ravno za kakšne večje delavnice ali podobne prostore. Morda bo bolj primerna izbira čiščenje s suhim ledom, ki prinaša zanimivo možnost za tiste, ki se soočajo s čiščenjem občutljivih površin. Gre za abrazivno čiščenje, ki morda ne deluje najbolj primerna opcija, a se v praksi odlično izkaže. Čiščenje s suhim ledom se uporablja za čiščenje najrazličnejših površin, predvsem občutljivih površin v obratih za predelavo hrane, torej tudi v gostinskih lokalih, pogosto pa tudi za čiščenje računalniške opreme in drugih občutljivih komponent, ki jih ne smemo izpostavljati vodi in podobnim sredstvo. Čiščenje s suhim ledom je namreč precej neinvazivno, posebej pomembno je to, da za seboj ne pusti odpadnega materiala – suhi led sublimira in v obliki plina uide s površine.

Zahvaljujoč tem prednostim je abrazivno čiščenje s suhim ledom precej priljubljeno v zelo raznolikih okoljih, tudi v medicini in farmaciji. Takšno opremo morajo imeti v svojem arzenalu vsi profesionalni čistilci, ki se lotevajo zahtevnejših izzivov pri čiščenju. Poleg vseh vsestranskih pripomočkov, kot je na primer visokotlačni čistilec za avto, so takšni specifični pripomočki vsekakor nepogrešljivi in bistveno razširijo paleto možnosti, ki jih imamo pri čiščenju. Res pa je, da je takšna oprema precej draga in morda precej nerodna.